Deprecated: Optional parameter $filters declared before required parameter $tax is implicitly treated as a required parameter in /home/mphisa/domains/mphisa.dev.wordpress.optiweb.si/public_html/web/app/themes/noodle-child/modules/nase-hise/queries.php on line 74
Moderno prezračevanje z uporabo rekuperatorja - Masivna pasivna

Moderno prezračevanje z uporabo rekuperatorja

Štirje paradni konji rekuperatorja: ogrevanje, hlajenje ter svež in čist zrak

Vas je že kdaj napadel naval zehanja, pa še ni bil čas za spanje? Najverjetneje je bil krivec slab zrak. V prostorih, kjer ni urejenega prezračevanja, se kakovost zraka lahko hitro zmanjša. Predihan kisik zamenja ogljikov dioksid, povišata se temperatura in vlaga, lahko se pojavijo tudi neprijetne vonjave. Bivanje v takih prostorih je neprijetno in škodljivo za vaše zdravje. 

Vgradnja zrakotesnih oken in drugih elementov je odličen prihranek energije, vendar nas prikrajša za naravno prezračevanje, ki nam je v preteklosti omogočalo minimalno potrebo po svežem zraku v prostorih. Pogosto odpiranje oken pa je energijsko potratno dejanje. 

Rešitev problema predstavlja vgradja prezračevalnega sistema t.i. rekuperatorja.  Le-ta zagotavlja neprestan dovod svežega zraka brez toplotnih izgub, saj odvede toploto zraka preden zapusti hišo in z njo ogreje svež zrak. Gre za kompaktno prezračevalno napravo, ki po zaslugi toplotnega prenosnika ohrani tudi do 95% (odvisno od prezračevalne stopnje in modela rekuperatorja) toplote odpadnega zraka. Menjavo toplote je možno nadgraditi s prenosom vlage iz odpadnega v čist dovodni zrak (pozimi) in obratno (poleti).

Uporaba filtrov v prezračevalnem sistemu očisti zrak vseh prašnih delcev, cvetnega prahu, ostalih škodljivih mikroorganzimov in neprijetnih vonjav iz okolja. Posledično v hiši dihamo čist, svež in zdrav zrak, kar še posebaj alergikom in astmatikom predstavlja neprecenljiv dvig ravni bivalnega ugodja.

Pogosta vprašanja in dileme:

Je rekuperator hrupen, saj motor dela neprestano?

Rekuperator dela skoraj neslišno, jakost lahko primerjamo z zvoki, ki jih proizvaja nekoliko starejši računalnik. Vgradnja rekuperatorja je možna v neposredni bližini bivalnih prostorov. Prenos hrupa preko cevi se ustavi z vgradnjo dušilcev zvoka.

Ali je res, da ne smemo odpirati oken?

Okna lahko odpirate enako kot prej, saj s tem drastično ne porušite sistema ogrevanja. Tudi ob klasičnem prezračevanju se temperatura hitro vzpostavi nazaj v željeno ravnovesje (predvsem v zidani hiši, ki odlično hrani-akumulira toploto pozimi in hlad poleti). Zaradi neprestanega dovoda svežega zraka, potrebe po odpiranju oken, po vsej verjetnosti, ne boste občutili. Prav tako je prezračevanje z rekuperatorjem bolj učinkovito, saj je gibanje zraka usmerjeno od čistih proti obremenjenim prostorom, hkrati pa je svež zrak očiščen prašnih delcev, cvetnega prahu, škodljivih mikroorganizmov in morebitnih vonjav iz zunanjega okolja.

Kaj pa kamin? Se z rekuperatorjem res izključujeta?

 Če se odločite za vgradnjo rekuperatorja (pasivni standard), vam vgradnjo kamina odsvetujemo. Izkušnje so pokazale, da se hiša ob uporabi zelo hitro pregreje. Lahko celo do te mere, da zmanjša udobje bivanja. Dimnik in kamin v tem primeru predstavljata predvsem nepotrebne stroške in več možnosti za toplotne mostove.

Ali ob rekuperatorju res ne potrebujemo kuhinjske nape?

Če so volumni odvoda in dovoda dimenzionirani pravilno, lahko rekuperacija nadomesti funkcijo nape (odvod vlage in vonjav). V kuhinji so nameščeni posebni filtri, ki zadržijo maščobo in jih je mogoče enostavno menjati. Tudi za pasivne hiše obstajajo prilagojene nape (filter iz oglja, obtočne), ki ne podrejo ravnovesja tlaka, saj prečiščen zrak vračajo nazaj v prostor. V kolikor si v kuhinjo vseeno želite namestiti klasično napo, bo ta učinkovito opravljala svojo funkcijo le, če boste ob njeni uporabi odprli tudi okno, saj predstavlja nekontroliran in nekonstanten odvod zraka. Z ustvarjanjem podtlaka povzroči anomalijo. Prav tako morate biti pozorni, da sta sistema ločena. Odvoda iz nape zaradi vsrkanih maščob in jakosti ventilatorja ne smemo priključiti na sistem rekuperatorja.

Naročite se na brezplačne novičke in uporabne informacije

Prijavite se na naše e-novičke.

gdpr(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.