“Obleka naredi človeka, fasada pa hišo.”

Morda radikalna primerjava, vendar ni daleč od resnice.

Izolacija hiše prihrani veliko energije in posledično denarja. Poleti ohranja našo hišo hladno, pozimi pa preprečuje uhajanje toplote. Je pomemben element pri doseganju standarda za nizkoenergijsko ali pasivno hišo.

Glavna, vendar zdaleč ne edina naloga fasade je toplotna izolacija. Pri izbiri materiala moramo biti pozorni še na požarno varnost, difuzijsko prepustnost (prehajanje vodne pare iz plasti z večjo nasičenostjo, k plastem z manjšo nasičenostjo z vodno paro), tlačno trdnost, stisljivost ter trajnost.

Na dejansko toplotno prehodnost obodnih sten vplivata debelina in izbira izolativnega materiala. Merilo za toplotne izgube skozi fasado je toplotna prevodnost U [W/mK], ki je obratno sorazmerna z izoliranostjo hiše. Debelino izolacije lahko pri zidani gradnji zmanjšamo, če se odločimo za t.i. termo (polnjeno) opeko, ki ima od klasične opeke mnogo boljše toplotno-izolativne lastnosti.

Ne glede na izbiro tipa gradnje in uporabljenega gradbenega materiala, se vgradnji fasadnega sistema ne smemo izogniti. Ta ob preprečevanju toplotnih izgub, zaradi zmrzovanja vodne pare, ki prehaja skozi stene, prestavi točko zmrzlišča iz konstrukcije v izolacijo in tako prepreči propadanje konstrukcijskega materiala.

Opcije izolativnega materiala in njihove konkurenčne prednosti

Vsaka vrsta izloacije ima svoje prednosti in šibke točke. Zato je pomembno, da se pred odločitvijo preučite vse opicje in izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Polistiren – »po domače« Stiropor je cenovno ugoden in energetsko učinkovit material. Velja za opcijo z najboljšo vrednostjo cene. Na izbiro imamo navadni (bel) ali izboljšani grafitni (siv) stiropor. Majhna teža in enostavno rezanje plošč v željene oblike, omogočata enostavno in hitro vgradnjo. Je trden material, ki se ne posede, zato se izognemo pojavljanju »vročih« in »hladnih« točk na zunanjih stenah.

Njegova pomankljivost je predvsem manjša difuzijska prepustnost. V primerjavi z ostalimi materjali je slabše zvočno izolativen. Pazljivi pa moramo biti tudi pri stikih z električno napeljavo, saj je gorljiv (požarni razred E). Vendar se pri požarnih testih upošteva cel fasadni sistem, in ne samo posamezni material. Stiroporne fasade se odrežejo veliko bolje, običajno jih uvrstmo v razred B1.

Kamena volna je izdelana iz kamenin vulkanskega izvora, ki zagotavljajo tališče pri temperaturi nad 1000oC. Med izolativnimi materiali je edina popolnoma negorljiva (najvišji možni razred negorljivosti A1). S svojo vlaknasto strukturo je odličen zvočni izolator in dobra za preprečevanje udarnega zvoka med etažami. V primerjavi s stiroporom ima malo manjšo termoizloativnost, ter nekoliko višjo ceno. Pri vgrajevanju je priporočljivo nositi zaščitno obleko.

Lesena izolacija slovi po svoji izredni zračni prepustnosti in difuzijski odprtosti (kar trikrat boljša kot pri klasičnih umetnih izolacijah). Preprečuje nastanek kondenzacijske vode in dobro regulira zračno vlago v prostoru. Ima visok fazni zamik prehoda toplote, zato je primerna za strehe mansardnih stanovanj. Trajno je varna pred posedanjem ter enostavna za recikliranje. Ni popolnoma naravna, saj je zaradi požarne varnosti kemično obdelana. Cenovno se nahaja med dražjimi opcijami.

Celulozna izolacija je vseh opcij najbolj ekološka, saj je narejena iz reciliranega papirja.Uporablja se za izolacijo sten, ostrešji in stropov. Zaradi strojnega vgrajevanja, pri katerem jo pod pritiskom vpihamo v predvideni prostor, je primerna tudi za izolativne prostore zahtevnejših oblik. Dosežemo lahko zelo veliko gostoto, kar se kontrolira pri samem vpihavanju. Je prvak v zvočni izolativnosti, prav tako se dobro odreže tudi pri oddajanju in sprejemanju vlage. Bojazen pred požarom in zajedalci je odveč, saj je podobo kot lesena izolacija, kemično obdelana. Pri vgrajevanju na stene, moramo zagotoviti konstrukcijo ki izolacijo zadrži na mestu, kar celulozno izolacijo pozicionira med dražje.

Priporočene debeline fasadne izolacije pri gradnji pasivne hiše

Stiroporna izolacija:

  • klasična opeka (20cm – 25 cm)
  • polnjena brušena opeka (10 cm -15 cm)

Kamena volna:

  • klasična opeka (24cm – 28 cm),
  • polnjena brušena opeka (12cm – 15 cm)

Lesena izolacija:

  • klasična opeka (24cm – 30 cm)
  • polnjena brušena opeka (12 cm-16 cm)

Celulozna izolacija:

  • klasična opeka (24cm – 30 cm),
  • polnjena brušena opeka (12 cm – 16 cm)

Naročite se na brezplačne novičke in uporabne informacije

Prijavite se na naše e-novičke.

gdpr(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.