Deprecated: Optional parameter $filters declared before required parameter $tax is implicitly treated as a required parameter in /home/mphisa/domains/mphisa.dev.wordpress.optiweb.si/public_html/web/app/themes/noodle-child/modules/nase-hise/queries.php on line 74
Pameten telefon, pametna ura, pametna mesta, PAMETNA HIŠA? - Masivna pasivna

Pameten telefon, pametna ura, pametna mesta, PAMETNA HIŠA?

Imeti inteligenten dom že dolgo ni več le luksuzna kaprica za večje udobje bivanja. Inteligenten dom namreč pomeni tudi varnost in varčevanje. Avtomatizacija mnogih nujnih opravil nam prihrani danes tako dragoceni čas.

Življenja brez pametnega telefona si večina od nas ne zna več predstavljati. Tudi pametne ure so za nekatere že nepogrešljiv pripomoček. V južni Koreji, državi trend-seterki, so kot tehnološki napredek zgradili prvo pametno mesto. Odsotnost smetnjakov (vsi odpadki se posrkajo direktno iz stanovanja in pretvorijo v električno energijo), kontrola prometa, video klepeti s sosedi, več kot 40% zelenih površin in mesto usmerjeno k pešcem ter kolesarjem, ne avtomobilom… sliši se kar malo utopično. Kaj pa pametne hiše?

SENČILA

Avtomatizacija senčil je najbolj pogosto vgrajen sistem iz nabora opcij pametnih inštalacij. Sistem lahko samodejno spušča in dviguje senčila na podlagi prednastavljenega urnika, zunanje svetlobe ali pa celo v povezavi z vremensko postajo. Nastavitve se lahko spreminjajo glede na letni čas. Pozimi sistem samodejno dvigne senčila, ko se pokaže sonce in poskrbi, da hiša čimbolje pokoristi zunanjo toploto. V primeru slabega vremena (toča, burja, močan veter, hud naliv) sistem prav tako, ob povezavi z vremensko postajo, prepreči škodo na objektu. Regulacija preko pametnega telefona ali tablice omogoča, da ob spremembi vremena za vse potrebno poskrbite na daljavo in tako sami preprečite škodo ali zrušenje temperaturnega ravnovesja v objektu.

RAZSVETLJAVA

Se večkrat sprašujete, če ste ugasnili luč v kopalnici? S pametno hišo to preverite in uredite kar iz postelje. Možnost kontroliranja razsvetljave je lahko individualno po prostorih, na  izbranih območjih ali pa z enim klikom po celi hiši.

S pomočjo prednastavljenih funkcij si lahko le z enim klikom pričarate željen scenarij. Morda nežno zbujanje s simulacijo sončnega vzhoda v temnih zimskih jutrih, romantično ali žurersko vzdušje za posebne večere, optimalne pogoje za uživanje v gledanju hišnega kina, z zatemnitvijo luči in spuščenimi senčili…

Zelo uporabna je tudi funkcija simulacije prisotnosti za odganjanje vsiljivcev. V primeru gibanja v hiši ali zunaj nje, se nenadoma dvignejo vsa senčila in prižge vsa razsvetljava, hiša obvesti lastnika in varnostno sluzbo, lahko vklopi glasno glasbo ali alarm… Preventivno pa lahko simulira tudi življenje v hiši s premikanjem senčil in prižiganjem luči, da morebitne vsiljivce odvrne od namere. 

OGREVANJE / HLAJENJE

Vklopiti hlajenje ali ogrevanje že na poti z dopusta pomeni maksimalno udobje ob povratku domov. Regulacija po prostorih pa varčevanje z energijo. Hiša lahko zazna, kateri prostori se ne uporabljajo in v njih prilagodi avtomatično temperaturo. 

ALARMI, VIDEO NADZOR IN VARNOST

Si predstavljate, da hišo mirno zapustite samo s klikom na eno tipko? S pametno hišo je to mogoče. Ko zapustimo dom lahko vključimo opcijo ”IZHOD”, ki poskrbi, da se ugasnejo vse luči v objektu, odvzame jakost kritičnim vtičnicam, vklopijo se kamere za zaznavanje gibanja… hiša tako ostane v stanju energetskega mirovanja.

V primeru izbruha požara, hiša omeji dostop kisika v objekt, odklene vsa vrata, osvetli pot do izhoda ter tako omogoči lažjo in varnejšo evakuacijo stanovalcev. O požaru obvesti gasilce in lastnika hiše. Če alarm sproži senzor za ogljikov monoksid, se odprejo vsa okna…
Prav tako je pozorna na morebitne poplave ali zalitja z vodo, pri katerih je hitro reagiranje ključnega pomena za minimaliziranje škode.

MULTIMEDIJI IN BELA TEHNIKA

Povezanost vseh multimedijev s pametnimi inštalacijami prinese udobje univerzalnega daljinca. Tako lahko le z eno tipko dosežemo, da se za ogled filma zatemnijo luči, ugasne radio, prižge televizija in uravna jakost zvoka. Prav tako lahko preverimo katere naprave v hiši so prižgane. 

Prepoved gledanja televizije dokler ni narejena domača naloga še nikoli ni bila tako enostavna, saj lahko preko mobitela enostavno za nekaj ur preprečimo vklop naprave ali pa jo nastavimo na omejen urnik.

Kot dodatek k inteligentnemu domu lahko nadgradite tudi svojo belo tehniko. Morda smetnjak, ki analizira odpadke in vam hkrati sestavlja nakupovalni listek? Hladilnik, ki preveri katere sestavine se skrivajo v njem in vam predlaga možne recepte? Pralni stroj, ki vam pošlje SMS sporočilo, ko zaključi s ciklom? Opcij je nešteto! Četudi se slišijo nenavadno, smo enako pred desetimi leti mislili za robotski sesalnik, ki je danes že nepogrešljiv član marsikaterega gospodinjstva.

DOMAČE ŽIVALI

Čez lužo in v Aziji veliko popularnost dosega razvoj pametnih inštalacij za hišne ljubljenčke. Od nadzora dogajanja ob vaši odsotnosti do avtomatskega hranjenja in laserske animacije zdolgočasenih mačk. Na tem področju so razvili kar nekaj zabavnih funkcij. Ste vedeli, da vas lahko ljubljenček pokliče na video klic in vas prosi za priboljšek? 

POGOSTE SKRBI IN POMISLEKI

Znanstevno fantastični filmi, začenši z Diznijevo uspešnico ”Smart house” ustvarjajo mešane občutke o življenju v pametni hiši. Vendar je realnost drugačna. Inštalacije so tu, da vam asistirajo v vsakdanjem življenju. Bojazen, da boste postali talci v lastni hiši je odveč.

Kaj pa če zmanjka elektrike? V primeru ko ni elektrike sistem pamete hiše ne deluje, vendar za vse obstaja rezervni plan. Vse elemente lahko upravljate tudi mehansko.

Ali je sistem enostaven za uporabo? Če se neradi spopadate že z navadnim računalnikom, se pred nakupom res dobro prepričajte, da je izbrani sistem uporabniku prijazen. In ne skrbite, da boste pred ugašanjem luči vsakič dvignili še žaluzije, odprli okna in vklopili klimo. Vsak ponudnik ima svoj sistem za upravljanje, od enostavnih do bolj zahtevnih. 

Ali je sistem zanesljiv? Zaradi veliko ponudnikov in cenovnih razredov, so seveda tudi razlike v kvaliteti in zanesljivosti. Ker trend narekuje veliko novih tehnoloških podjetij, je težko oceniti ali je izbrani sistem res najboljše kar lahko dobite za to ceno. Dobro je, da si pred nakupom preberete mnenja drugih uporabnikov. 

Do katere mere bo hiša pametna, se odloči vsak posameznik po svoje. V pasivnih hišah se vsekakor priporoča vsaj avtomatizacija žaluzij. A opcij je ogromno in velikokrat se uporabniki sčasoma odločijo za nadgraditev funkcij. Dobro je razmišljati vnaprej. Četudi v prvi fazi ne boste z računalnikom povezali vseh funkcij, je pri gradnji priporočljiva predpriprava inštalacij, saj so v drugem primeru kasnejše nadgraditve invazivne za objekt in vašo denarnico.

Naročite se na brezplačne novičke in uporabne informacije

Prijavite se na naše e-novičke.

gdpr(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.